Dynamický vývoj realit v roce 2021 a co dál?

Začal Advent a pomalu se blíží ke konci rok 2021. A to je doba k ohlédnutí se, zhodnocení toho, co se událo na trhu s realitami, ale v neposlední řadě také poodhalit plány do dalšího roku.

Rok 2021 byl velmi turbulentní. Došlo k několika vlnám covidové nákazy, jednu, asi tu nejsilnější právě prožíváme. Učili jsme se i přes toto komunikovat s našimi klienty, zajistit maximálně bezpečné setkávání se zájemci o prodej i koupi a v neposlední řadě jsem hledal další možnosti zajímavé, moderní prezentace nemovitostí, které dáváme spolu s klienty do inzerce.

Trh po celý rok 2021 nepřetržitě rostl, nejen v Praze a velkých městech, ale postupně se tento trend přelévá do celé naší republiky. O mimořádném zájmu o nemovitosti svědčí nejen rekordní výše poskytnutých hypoték českým bankovním sektorem, ale také doba, po kterou jsou nemovitosti v průměru v nabídce. Ta se zkrátila o třetinu až polovinu. A teď je důležité neusnout na vavřínech.

Pořád je důležité připravit kvalitní prezentaci. Občas prodávám prázdné byty po rekonstrukci a chtěl jsem přiblížit zájemcům nějakou vizi, jak může v daném bytě vypadat jejich budoucí domov. Základem je vždy kvalitní fotka a pak můžeme jít buď cestou klasického home stagingu, který má své limity. Tím největším je množství zařizovacích předmětů, které mají poskytovatelé těchto služeb k dispozici. Proto jsem rád, že jsem našel mladou dámu, která umí do prázdných fotek udělat vizualizaci, a z ní dokonce poskládat video. Takže každý byt může vypadat jinak.

Druhým posunem, který jsem udělal, je vizualizace celého území, kde vzniká revitalizace a příprava na výstavbu rodinných domů. Toto mně přijde jako velká pomoc pro budoucí zájemce o takové lokality.

A co nového chystám v roce 2022? Pozemky na výstavbu rodinných domů na Horní Bečvě jsou prodány. Ale podařilo se mně přesvědčit majitele, aby si nechali pozemky na výstavbu apartmánových domů a pak nabídli k prodeji jednotlivé apartmány. Ano, je to více práce, ale projekt už vstupuje do finální podoby a věřím, že o tyto mezonetové byty bude velký zájem. Jsou řešeny s respektem k architektuře CHKO, s převahou přírodních materiálů a samozřejmě dle požadavků dnešní doby – budou maximálně energeticky úsporné a šetrné k životnímu prostředí.

A samozřejmostí i v příštím roce zůstávají všechny služby pro Vás. Analýza tržní ceny, poradenství před prodejem, pokud je na nemovitosti nějaká právní vada – dluh, exekuce, věcné břemeno, spoluvlastnictví. A protože v životě přicházejí i smutnější chvilky, na požádání připravím odhad tržní ceny nemovitosti pro případ dědického řízení.

Ale teď už nastal čas, abych Vám všem popřál krásný celý Advent, pohodové svátky a klidný a úspěšný příští rok. A pokud bych Vám mohl s něčím pomoci, zavolejte nebo si dohodněte osobní nezávaznou konzultaci.

Antonín Tvrdoň, realitní makléř a ředitel kanceláře, info@cityestates.cz

Článek je také publikován na webové stránce www.antonintvrdon.cz zde